Снимка btvnovinite.bg85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е превърнал бащината си къща

...
Снимка btvnovinite.bg85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е превърнал бащината си къща
Коментари Харесай

Пенсиониран учител по история превърна бащината си къща в музей

Снимка btvnovinite.bg

85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е трансформирал бащината си къща в  същински етнографски музей. Той е пенсиониран преподавател по история, който от обич към родния край към този момент 30 години сглобява късчета от предишното на своя край, споделя bTV.

Старият преподавател е печален, когато вижда по какъв начин днешните деца се отдалечават от корените си и нямат връзка със земята. За да им покаже по какъв начин са живели българите преди 70 години, дядо Деян е изработил самичък от шпертплат фигури на домашни животни.

Сбирката съдържа стотици достоверни движимости и сечива, които към този момент е невероятно да видите в бита и живота на българите. Сред експонатите е самарът, с който дядо Деян като дете е ходил да оказва помощ на родителите си на равнищата.

Старият преподавател ревностно пази подредбата на стаята, в която е отгледан. Там трикраките столчета и масичката са отпреди 100 години.

В прилежащото помещение бил мутафчийският завод. Там майката на дядо Деян правела прежда и облекла от козя четина. 

В домашния етнографски музей на дядо Деян идват доста гости. Той ги посреща и на всеки изяснява по какъв начин са живели българите преди. „ Пари не взимам от никого ”, споделя дядо Деян. 

Съпругата му Гана Еничерова означи, че прави сбирката с вярата, че някой ще я продължи и българщината ще се резервира.

Днес на посещаване при остарелия преподавател са двама негови възпитаници. Единият е приключил учебно заведение преди 44 години и също е станал преподавател по история, в този момент води своите възпитаници. 

„ Аз пристигам постоянно тук. Водя и други възпитаници. Сбирката им харесва. Той беседва с тях, както с Вас – по този начин увлекателно. Приятно му е. Децата научават доста за историята на родния край ”, споделя учителят Петър Терзиев.

„ Аз жаля за цялата страна, само че идва отсам обичта – от родния дом ”, уточни дядо Деян. 

Той желае да подари сбирката си, с цел да бъде непокътната след гибелта му. Старият преподавател чака общината да се заинтригува и да избави мъчно събираните и опазени от него експонати. 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР